top of page
danny-quirk-de-facing-ptsd.jpg

PTSD er en forkortelse for “post-traumatic stress syndrom”, oversat til dansk “post traumatisk stress syndrom / stress lidelse”, som opbygges over tid. Hvad PTSD gør er, er at  den gør så man får flashbacks i forbindelse med et traume, man har oplevet. Det kan være bl.a krig, voldtægt, tortur, terror, røveri og biluheld. Det er ikke unormalt at få PTSD, det er ca. hver tredje der har et traume, der får PTSD. PTSD er særlig i forhold til andre psykiske lidelser. Den opstår kun hvis man har haft en meget voldsom oplevelse , så man kan ikke havde PTSD uden at dette er sket. Nogle af kendetegnene på PTSD, er hvis man har flashbacks og uønsket mareridt og kan også evt. føle skyldfølelse, man kan  prøve at undgå steder, lugte, lyde og tanker som kunne trigge traumerelaterede minder og følelser og det sidste kendetegn er, hvis man er på alarmberedskab, hvor man hele tiden tror man er i fare. PTSD kan komme i vejen for ens  livsglæde, du kan føle at det er umuligt at være i dig selv, måske oplever du at du opfører dig aggressivt uden en egentlig grund eller at du ikke længere kan opholde dig i dit eget hjem.

Hvad er PTSD?

colourbox6854063.jpg

Flere har mistanke om traumer eller PTSD og ved ikke helt, hvad de skal gøre ved det. Det er en godt start inde på vores hjemmeside, her vil vi hjælpe dig. Har du mistanke om eventuelle traumer eller PTSD, skal du først kontakte din egen læge. Her vil i have en samtale om hvordan du har det,og om hvad der skal gøres. Alt afhængig af hvor stor en grad det er, kan lægen vælge at udskrive noget antidepressiv medicin. Lægen vil højst sandsynligt henvise dig til en psykolog (bemærk at ikke alle psykologer tager imod henvisning fra lægen). Henviser din læge dig ikke til en psykolog, vil han/hun fortælle dig, hvad du kan gøre. Har du brug for en psykolog kan du her på hjemmesiden du gå ind under kontakt , i den øverste bjælke og finde en psykolog i din landsdel. Du og din psykolog vil sammen udarbejde en plan for at få dig på rette spor igen. Planen afhænger af din baggrund og din tilstand nu, derfor er det meget individuelt hvad der passer til folk, og  hvad der lige netop passer til dig.

Behandling

011217-telefon-ringer-608x475.jpg

Alle soldater får information om muligheder for hjælp både før og efter krig, men det betyder ikke at det er en let ting,det kan være svært at sidde og researche og skrive rundt mellem psykologer, venner, familie og læger. Derfor kan det nogle gange være lettere at snakke med en anonym, der er mange tilbud fn af mulighederne er for online hjælp. En af mulighederne er veterancentret, veterancentret har en døgntelefon, har kan du ringe ind 24 timer i døgnet, sidder du med frustrationer midt om natten, sidder der altid en i den anden ende af røret klar til at hjælpe dig. Du har samme mulighed hos veteran-støtten, du kan finde kontaktoplysninger under Kontakt øverst på siden.

Døgntelefoner -online hjælp

shutterstock_305273708.jpg

Den menneskelige hjerne består af 3 dele, tættest på rygsøjlen ligger Krybdyrhjernen der regulerer kroppens grundlæggende funktioner. Rundt om den findes den Ældre pattedyrhjerne som vi i grove træk har tilfælles med mange nære og fjerne artsfæller. Tættest på kraniet ligger den Nyere pattedyrhjerne, som rummer de egenskaber vi betragter som særligt menneskelige. Når man konfronteres med udfordringer i vores daglige tilværelse, forsøger vi at løse dem rationelt, altså i den Nyere pattedyrhjerne, men i en krisesituation,hvor der ikke er tid til at tænke sig om tager vores ældre og mere primitive dele af hjernen over. På ingen tid udløses en instinktiv reaktion og man vil enten kæmpe, flygter eller fryser. Hjernens avancerede funktioner hæmmes og den Ældre pattedyrhjerne og Krybdyrhjernen tager kontrollen, som sættes i alarm. I hjernen findes to centre, kaldet Amygdala og Hippocampus, Amygdala sorterer indtryk fra  sanserne og registrere den reaktion vi udløser, her sendes oplysningerne videre til hippocampus, hvor de lagres i hukommelsen. Når vi føler os truet på liv og førlighed er det Amygdala der sætter kroppen i forhøjet alarmberedskab, imens nedprioriteres Hippocampus og hukommelsen nedsættes eller bliver sat helt ud af spil. Studier viser også at amygdala ofte er overaktivt hos soldater med PTSD efter krigen, og at hippocampus er reduceret hos soldater med PTSD. Mange oplever at de ikke kan huske præcis, hvad der er sket, men minderne forsvinder ikke Amygdalaen husker den traumatiske begivenhed og de voldsomme følelser den udløste, på et ubevidst niveau, kroppens alarmberedskab kan blive permanent forhøjet og lyde, lugte og synsindtryk kan udløse voldsomme følelsesmæssige reaktioner, og den traumatiserede kan blive meget aggressiv uden selv at vide hvorfor.

PTSD med neurologisk synsvinkel

Unknown.png

Hvordan sikrer man sig ikke at sende udsatte/særligt sårbare mennesker afsted i krig?

Danske soldater bliver løbende vurderet i forhold til deres fysiske og psykiske udholdenhed samt deres evne til at håndtere pressede situationer. Som militært ansat bliver der, forud for en udsendelse, foretaget en samlet vurdering om man er moden nok til at løse den type opgave, der forventeligt skal løses.

​

Hvordan sikrer man sig at de hjemvendte soldater får den rette behandling?

Alle soldater og deres pårørende bliver forud for- og efter en udsendelse oplyst om de støttemuligheder som der er til rådighed. Alle soldater som har været udsendt gennemgår et program når de returnerer til Danmark uanset om de efterfølgende går civilt eller fortsætter i Forsvaret.

​

Hvordan behandles PTSD?

PTSD behandles både psykoterapeutisk og medicinsk. Den medicinske del tager lægerne sig af i de tilfælde, hvor det er nødvendigt. Det er ikke altid. Den terapeutiske er hos en psykolog. Behandlingen tilrettelægges individuelt alt efter hvilken klient det drejer sig om – hvad er traumet og hvad er klientens øvrige historik mv.

​

Ved man hvad der sker med hjernen under og efter krig?

Man kan undersøge hjernen ved at kigge på 1) dens udseende gennem strukturelle hjerneskanninger eller 2) kigge på hjernens funktion gennem funktionelle hjerneskannininger eller gennem psykologiske tests. 

Man kan ikke sige noget ensrettet om hvad der sker i hjernen under og efter krig da det er afhængig af forskellige faktorer:

1. hvem man er som person (eksempelvis afhænger det af personlighed, om man i forvejen sårbar eller om man har man et godt støttende netværk derhjemme)

2. hvad personen oplevelser i krigen og hvorvidt personen er blevet traumatiseret af oplevelserne (hvor voldsomme deres oplevelser er - oplever de eksempelvis dødsfald eller tortur)

3. personens genetik og biologi

​

​

Hurtige spørgsmål og svar

bottom of page